„Śląska Książka Kucharska” – z dumą prezentujemy Wasze dzieło!

Publikacja o naszym regionalnym dziedzictwie kulinarnym powstała dzięki Wam i Waszemu zaangażowaniu. Poznajcie laureatów konkursu i zapoznajcie się z książką kucharską!

 

Unia Europejska to nie odległa nam wspólnota. Choć jest organizacją ponadnarodową szanuje lokalną i regionalną tradycję, wspiera zwyczaje, troszczy się o różnorodność.

 

Przykładem unijnej polityki, która z jednej strony ma w sobie zarówno pierwiastek wspólnotowości, a z drugiej zachwyt nad rozlicznymi tradycjami, jest Wspólna Polityka Rolna oraz powiązane z nią działania podejmowane w zakresie rolnictwa, jakości i bezpieczeństwa żywności, identyfikowalności, promocji produktów rolnych UE oraz troski o dziedzictwo kulinarne i promocji rolnictwa ekologicznego. W Unii Europejskiej wielką rolę przykłada się do promowania unikalnych cech europejskich produktów żywnościowych, ochrony ich jakości oraz wspierania zrównoważonego gospodarowania i kultywowania gospodarki wiejskiej.

 

Pragnąć włączyć się w wysiłki zmierzające do promocji regionalnego dziedzictwa państw członkowskich Unii Europejskiej, w tym ich dziedzictwa kulinarnego, z przyjemnością oddajemy w Państwa ręce „Śląską Książkę Kucharską” – publikacją złożoną z dwóch części – informacyjnej przygotowanej przez unijnych teoretyków oraz praktycznej, czyli nadesłanych przez Was niesamowitych przepisów na potrawy regionalne, za które serdecznie dziękujemy.

 

Zachęcamy do czytania, gotowania i kultywowania śląskich tradycji, a jednocześnie ogłaszamy laureatów konkursu na śląskie przepisy. Pięć przyznanych przez jury wyróżnień powędrowało do samych Pań:

  • Pani Jadwiga Gonet z Rybnika
  • Pani Bożena Kanert z Katowic
  • Pani Bożena Pięta z Bielska-Białej
  • Pani Beata Śliwka z Rybnika
  • Pani Grażyna Winiarska-Przybyła z Wodzisławia Śląskiego

Serdecznie gratulujemy!

 

Pobierz: Śląską Książkę Kucharską